0

بیش از ۱۵ مورد از ابزار‌های عصب کشی دندان + نکات خرید و نحوه نگهداری

ابزار‌های عصب کشی دندان تجهیزات مهمی‌ هستند که به منظور اندودنتیکس یا درمان ریشه دندان مورد استفاده قرار گرفته و هریک از کاربرد‌های خاص خود برخوردار هستند. درواقع عصب کشی دندان فرایندی بسیار حساس و پیچیده است و استفاده از تجهیزات و ابزار‌های عصب کشی دندان می‌توان کار دندانپزشکان را آسان‌تر کند.

اگر قصد تهیه این ابزار‌های دندانپزشکی را دارید، باید در ابتدا به خوبی با ویژگی‌ها و کاربرد‌های آن‌‌ها آشنا شوید که ما در این مطلب به این موضوع پرداختیم؛ پس تا انتهای این مطلب ما را همراهی کنید.

روت کانال اکسپلورر (Root Canal Explorer)

این ابزار دندانپزشکی برای عصب کشی، یک ابزار کوچک، نوک تیز و بادوام با ساختار فولاد ضدزنگ است که به منظور بررسی داخل دندان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

این ابزار برای یافتن روزنه و دسترسی به کانال ریشه به اندودنتیست کمک می‌‌کند و شما به وسیله آن می‌توانید مقداری کلسیفیکاسیون دندان را بر‌دارید.

اکسکاوتور

اکسکاوتور یا اکسکویتور نوعی ابزار دندانپزشکی برای عصب کشی دندان است که از لحاظ ظاهری تیزتر و بلدتر از اکسپلورر است و با استفاده از آن کمی‌ از بافت را از بخش داخلی دندان جدا را می‌کنند. درواقع این ابزار برای برداشتن پوسیدگی‌های سطح دندان و حذف بافت‌های آسیب دیده از حفرات و کانال‌های دندانی کاربرد دارد.

اسپریدر

این نوع از ابزار‌های عصب کشی دندان از بدنه بلند و مخروطی شکل و یک نوک تیز برخوردار هستند و از آن‌‌ها جهت فشرده کردن گوتاپرکا به شکل جانبی در برابر دیواره‌های کانال ریشه دندان استفاده شده و فضایی را جهت وارد کردن گوتاپرکا به میزان بیشتر ایجاد می‌کنند.

فرز‌های ریشه (Endodontic Burs)

از دیگر انواع ابزار‌های عصب کشی دندان باید به فرز‌های ریشه اشاره کنیم که اولین ابزاری هستند که برای عصب کشی از آن‌‌ها استفاده می‌‌شود.

این ابزار فضای داخلی دندان فرد را باز می‌‌کند تا بتوان به کانال‌های دندان دسترسی پیدا کرد؛ بنابراین زمانی که دندانپزشک دید خوبی نسبت به کانال ریشه داشته باشد، از فرز‌های ریشه استفاده می‌‌کند. فرز‌ها بنا به نوع دندان و درمان در اشکال و انداز‌ه‌های مختلفی وجود دارند.

یکی از مزیت‌های اصلی استفاده از این ابزار دندانپزشکی، دسترسی به محفظه پالپ است و اندودنتیست‌‌ها از انواع فرز به منظور دسترسی به بخش‌های مختلف د‌هان استفاده می‌‌کنند.

Barbed Broach

از دیگر ابزار‌های عصب کشی دندان می‌توان به نوعی تکه سیم کوچک اشاره کرد که برای برداشتن بافت پالپ دندان مورد استفاده قرار می‌گیرد و با نام «Barbed Broach» شناخته می‌شود. دندانپزشکان در زمان  کار روی کانال ریشه دندان موردنظر از این وسیله استفاده می‌‌کنند.

انواع مختلفی از باربروچ با کاربرد‌های مختلف در عرصه دندانپزشکی وجود دارد؛ مثلاً مدل صاف آن به ‌عنوان یک مسیر‌یاب جهت شناسایی کانال ریشه استفاده می‌شود و در مقابل بعضی  دیگر از دندانه‌‌ها یا اصطلاحاً خار‌های تیزی برخوردار هستند که بافت پالپ را گرفته و آن را بیرون می‌‌کشند.

هیت کریر (Heat carriers)

از آنجایی که اعمال گرما برای پرکردن گوتاپرکا سبب بهبود تراکم جانبی و عمودی مواد نرم شده می‌شود و اسپریدر‌های معمولی برای این کار مناسب نیستند، از هیت کریر‌ها به این منظور استفاده می‌شود.

این نوع از ابزار‌های عصب کشی دندان اندازه‌های مختلفی دارند و دارای یک نوک تیز برای پخش جانبی و یک نوک صاف به منظور فشرده‌سازی عمومی‌ هستند.

ریمر‌ها

در این بخش از معرفی تجهیزات لازم برای عصب کشی دندان نوبت به ریمر‌ها می‌رسد که مانند مته‌های نازک و بلند، در انداز‌های مختلفی طراحی شده و از آن‌‌ها برای باز کردن و گشاد کردن کانال‌های دندان استفاده می‌شود تا بتوان با ابزار‌های دیگر به کانال دندان دسترسی داشت.

فایل‌‌ها

فایل‌ یکی از انواع ابزار‌های عصب کشی دندان است که مدل‌های مختلفی دارد. به عنوان مثال، K-Files برای کوتاه کردن کانال‌‌های ریشه دندان و همچنین بزرگ کردن کانال بعد از دبریدمان با ریمر استفاده می‌شود. -Files H نیز به جهت شکل دادن به کانال‌‌ها بعد از تمیز کردن و گشاد شدن آن‌‌ها در عصب کشی دندان مورد استفاده قرار می‌گیرد.

گیتس دریل

گیتس دریل جزو مهم‌ترین ابزار‌های عصب کشی دندان به شمار می‌آید. این ابزار درواقع نوعی مته دندانپزشکی است که امکان دسترسی متخصص ریشه به کانال دندان‌ها (به ویژه دندان‌‌های آسیاب) را فراهم می‌‌کند.

دندانپزشکان از این نوع ابزار‌ها به منظور حذف گوتاپرکا نیز استفاده می‌‌کنند. گوتا ماده‌ای است که به ‌عنوان پرکننده کانال از آن در خدمات دندانپزشکی استفاده می‌شود.

Peeso Reamer

پیزوریمر دارای شیار‌های بلند و تیزی است که در روند درمان ریشه دندان‌ها به جهت دسترسی به ناحیه کرونال کانال ریشه استفاده می‌شود و همچنین متخصصان از آن در حذف گوتاپرکا در درمان مجدد دندان هم استفاده می‌‌کنند.

لوپ‌ها

بزرگنمایی محفظه پالپ برای یافتن و دسترسی به د‌هانه‌های باریک کانال‌های دندان‌ها، در عصب کشی کمک بسیاری می‌کند و هم اکنون اغلب دندانپزشکان معمولاً از لوپ‌ها استفاده می‌کنند؛ از این رو لوپ‌ها جزو مهم‌ترین ابزار‌های درمان ریشه دندان محسوب می‌شوند.

درواقع بهبود بینایی حاصل از استفاده از لوپ‌ها نه تنها به عصب کشی دندان بلکه به تمامی‌ جنبه‌های دندانپزشکی عمومی‌ کمک می‌کند و دندانپزشک می‌تواند اقدامات خود را روی دندان ببیند.

 ابزار التراسونیک

ابزار التراسونیک از عملکرد‌های متعددی برخوردار است و جزو اصلی‌ترین ابزار‌های عصب کشی دندان محسوب می‌شود. شما می‌توانید از این وسیله برای حذف مواد ریشه و ترمیمی‌ و افزون بر این دسترسی به کانال‌‌های کلسیفیه استفاده نمایید. این دستگاه با حرکات ارتعاشی عمل کرده و صدای مخصوصی از آن تولید می‌‌شود.

آنگل و توربین در ست اندو دندانپزشکی

افزون بر اندوموتور، دندانپزشکان می‌توانند به کمک آنگل یا ایرموتور یا توربین‌ها نیز از فایل‌های روتاری استفاده کنند. دقت داشته باشید که سرعت توربین بیشتر از آنگل است و به همین علت از آنگل بیشتر برای انجام کار‌های ظریف مانند پاکسازی پوسیدگی‌های حساس استفاده می‌شود.

لنتولو

لنتولو نوعی وسیله مارپیچی شکل است که بیشتر برای کانال‌های گشاد دندان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. در لنتولو در لیست ابزار‌های عصب کشی دندان نام برده می‌شود و این وسیله برای پر کردن کانال ریشه با سمنت‌‌ها و سیلر‌ها در حین عصب کشی دندان کاربرد دارد.

هیپوکلریت سدیم

هیپوکلریت سدیم از مهم‌ترین مواد لازم برای عصب کشی دندان است که به عنوان مناسب‌ترین محلول جهت آبیاری سیستم کانال ریشه دندان‌ها شناخته می‌شود.

دقت داشته باشید که سفید‌کننده خانگی تقریباً محلول هیپوکلریت سدیم ۵.۵ درصدی است و امکان دارد بنا به نظر دندانپزشک تا ۵ بار به کمک آب رقیق شود. آمار‌ها نشان می‌دهند اثر ضد باکتریایی برای محلول ۰.۵ درصد و ۵.۰ درصد یکسان است.

اما با این وجود هرچقدر میزان رقیق شدن افزایش یابد، محلول در حل کردن بقایای آلی در کانال ریشه تأثیر کمتری خواهد داشت.

گوتاپرکا

از دیگر اجزای موجود در ست عصب کشی دستیار دندانپزشک باید به گوتاپرکا اشاره کنیم که جزو مواد مصرفی برای پر کردن سیستم کانال ریشه است. جالب است بدانید گوتاپرکا رزین خشک شده درختی تحت عنوان تابان است که به دو صورت فاز آلفا و بتا وجود دارد.

فاز آلفا شکل طبیعی و ارگانیک این ماده است و فاز بتا بعد از گرم و سرد شدن ان به وجود می‌آید. فاز بتا به طور معمول جهت پر کردن کانال ریشه دندان استفاده می‌شود و درواقع گوتاپرکا تنها حدود ۲۰ درصد ماده گوتا پرکا را دارد و بخش اصلی آن اکسید روی حدود ۷۵ درصد است.

خمیر EDTA

درمورد خمیر EDTA یا اتیلن دی آمین تترا استیک اسید باید بدانید عاج دیواره‌‌های کانال ریشه را از بین برده و آماده‌سازی کانال را جهت انجام خدمات عصب کشی بسیار آسان‌تر می‌‌کند.

این خمیر می‌تواند به عنوان یک شوینده در انتهای مرحله آماده‌سازی کانال جهت کمک به برداشتن لایه اسمیر و پیش از قرارگیری  پانسمان موقت یا پرکردن دندان موردنظر مورد استفاده قرار گیرد.

سیلر/ سمنت

سیلر‌های کانال ریشه جزو پرکاربردترین ابزار‌های عصب کشی دندان  هستند که نقش مهمی‌ در انسداد ریشه ایفا می‌کنند. با اینکه اغلب محصولات انحصاری در دسترس هستند؛ اما به طور کلی می‌توان سیلر‌های دندانپزشکی را بر اساس ترکیبات اصلی آن‌ها به ۳ دسته مختلف شامل دارویی، اوژنول و غیر اوژنول تقسیم‌بندی کرد.

مهم‌ترین نکات در خرید ابزار‌های عصب کشی دندان

امروزه ابزار‌های عصب کشی دندان از تنوع بالایی برخوردار هستند و با توجه به نوع کاربرد آن‌ها در مراحل مختلفی از روند عصب کشی مورد استفاده قرار می‌گیرند. برای انتخاب و خرید چنین ابزار‌های مهمی‌ باید دقت بالایی به کار گرفته و به برخی نکات مهم توجه داشته باشید که شامل موارد زیر هستند:

  • دندانپزشکان عزیز به این موضوع دقت داشته باشید که انتخاب باکیفیت‌ترین وسایل عصب کشی دندان از برند‌های معتبر، در افزایش کیفیت درمان تأثیر بسیاری دارد؛ از این رو به هنگام خرید به جنس ابزار‌ها توجه داشته باشید که در کیفیت آن وسیله اثر مستقیم خواهد داشت.
  • تناسب نوع ابزار انتخابی با درمان از اهمیت بسیاری برخوردار است که این موضوع به مهارت و تجربه دندانپزشک بستگی دارد.
  • حتماً تجهیزات عصب کشی دندان را از فروشگا‌های معتبر و خوشنام تهیه کنید که محصولات را با ضمانت اصالت و کیفیت از برند‌های مطرح جهان به شما عرضه ‌کنند.

نحوه نگهداری از ابزار‌های عصب کشی دندان

در این بخش از معرفی و آموزش ابزار عصب کشی دندان قصد داریم شما را با نحوه نگهداری و تمیز کردن ابزار‌های عصب کشی دندان آشنا کنیم؛ زیرا نگهداری صحیح از این ابزار‌ها به منظور افزایش کیفیت درمان و پیشگیری از عفونت بسیار حائز اهمیت است. برای نگهداری درست از این وسایل لازم است به نکات زیر دقت داشته باشید:

  • بعد از هربار استفاده از ابزار‌ها، باید آن‌‌ها را کاملاً با آب و مواد ضدعفونی کننده مناسب به طور دقیق تمیز کنید.
  • ابزار‌هایی که یکبار مصرف نیستند و امکان استریل کردن آن‌‌ها وجود دارد را به صورت دور‌ه‌ای و به کمک دستگاه‌های مختلف مانند اتوکلاو، استریل کنید تا از رشد ویروس‌ها و باکتری‌ها در این ابزار‌ها جلوگیری شود.
  • ابزار‌های عصب کشی را بعد از استریل کردن حتماً در جای خشک و پاکیزه نگهداری کنید تا از خطر آسیب دیدگی یا زنگ زدن در امان بمانند.
  • اگر متوجه آسیب یا کندی در عملکرد ابزار‌های عصب کشی دندان شدید، باید برای تعویض آن‌ها اقدام کنید تا به بیماران آسیب وارد نشده و روند درمان به درستی انجام شود.

بهترین ابزار‌های دندانپزشکی را از کجا تهیه کنیم؟

دندانپزشکان عزیز! اگر به دنبال فروشگاهی معتبر و باسابقه جهت خرید انواع مواد تجهیزات و امکانات دندانپزشکی هستید، ما در مجموعه تخصصی فرجادمد با بیش از ۳۰ سال تجربه موفق آماده هستیم تا هرآنچه برای ارائه خدمات بهتر به هموطنان عزیزمان نیاز دارید را با کیفیت بالا و استاندارد‌های روز دنیا در اختیارتان قرار دهیم.

شما می‌توانید در بین تنوعی بی‌نظیر انواع مواد دندانپزشکی، ابزار‌های جراحی، وسایل تصویربرداری و… را با ضمانت اصالت و کیفیت، پرداخت در محل، خدمات پس از فروش، پشتیبانی فنی، ضمانت بازگشت وجه و قیمت‌هایی باورنکردنی از مجموعه فرجادمد تهیه کرده و یک خرید مطمئن و لذت‌بخش را تجربه کنید. جهت اطلاع از قیمت ابزار اندو دندانپزشکی و شرایط خرید تنها کافی است همین حالا با کارشناسان فرجادمد تماس حاصل کنید.

سخن پایانی

عصب کشی دندان یکی از مهم‌ترین و پیچیده‌ترین خدمات دندانپزشکی است که با استفاده از وسایل و ابزارآلات خاصی صورت می‌گیرد. هر یک از ابزار‌های عصب کشی دندان نقش مهمی‌ در این فرایند ایفا کرده و ویژگی‌های مشخصی دارند که ما در این مطلب به طور کامل به معرفی این ابزار‌ها و نکات مهم در خرید و نگهداری از آن‌‌ها پرداختیم.

سؤالات متداول

۱. کاربرد ریمرها در عصب کشی دندان چیست؟

باز کردن و گشاد کردن کانال‌های دندان

۲. استفاده از ابزار‌های عصب کشی دندان بی‌کیفیت چه عوارضی دارد؟

شکستگی ابزار در دداخل کانال، عفونت مجدد ریشه، تمیز نشدن کانال، آسیب به ریشه و استخوان فک و…

۳. قیمت ابزار‌های عصب کشی دندان چقدر است؟

این موضوع به نوع ابزار، برند سازنده، کیفیت، تعداد تولید، تحریم‌ها و… بستگی دارد.

farzadmin وب‌سایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *