0

اصول_استفاده از اسید اچ دندانپزشکی

-اصول استفاده از اسید اچ دندانپزشکی {کاربرد اسید اچ – تکنیک‌ها + قیمت ۱۴۰۳}

آگاهی از اصول استفاده از اسید اچ دندانپزشکی موضوع بسیار مهم و حیاتی است که کمک می‌کند شما دندانپزشکان عزیز به طور صحیح و حرفه‌ای از این ماده کاربردی و ارزشمند در خدمات خود استفاده کرده و بهترین نتیجه را بگیرید.

توجه داشته باشید که اسید اچ در فرایند‌های متعددی همچون ترمیم دندان‌ها نقش مؤثر داشته و انواع مختلفی دارد. با توجه به اهمیت این اسید در دنیای دندانپزشکی در ادامه به معرفی کامل اصول استفاده از اسید اچ دندانپزشکی و موضوعات مرتبط با آن خواهیم پرداخت.

کاربرد اسید اچ در دندانپزشکی

در ابتدا پیش از بررسی اصول استفاده از اسید اچ دندانپزشکی لازم است شما را با ماهیت این اسید و کاربرد‌های آن آشنا کنیم. اسید اچ (Acid etchant) جزو جدایی‌ناپذیر مواد دندانپزشکی است که برای نخستین بار در سال ۱۹۵۵ توسط بونوکور معرفی شد.

اسید اچ دارای اسید فسفریک با غلظت‌های مختلف شامل ۱۵ درصد، ۳۴ درصد یا ۳۷ درصد است که غلظت ۳۷ درصد رایج‌ترین و بهترین غلظت موجود در بازار به حساب می‌آید. از این اسید به منظور ایجاد سطح نامنظم روی مینای دندان استفاده می‌شود و به طور کلی فرایند اچینگ منجر به اتصال محکم‌تر مواد ترمیمی همچون روکش‌ها و رزین کامپوزیت به دندان‌های طبیعی می‌شود.

از لحاظ میکروسکوپی اچینگ باعث حل شدن برخی از مواد معدنی موجود در عاج و مینای دندان می‌شود و به این ترتیب خوردگی مداوم حاصل از اسید اچ، تونل‌ها و برجستگی‌هایی با ظاهر ناصاف ایجاد می‌کند. این برجستگی‌ها به خوبی جذب شیمیایی رزین باندینگ را انجام داده و به طور فیزیکی نیز ترمیم‌ها را روی سطح دندان محکم و مقاوم می‌کنند.

به طور کلی این سطح ناهموار پیوند میان مواد ترمیمی و دندان را تقویت کرده و آن را طولانی‌تر و ایمن‌تر می‌کند. از این ژل باید زیر ۳۰ ثانیه روی دندان استفاده شود تا خوردگی ناشی از آن به سطح هموار مینای دندان ظاهری کف‌آلود بدهد.

علاوه بر این اسید اچ میکروب‌ها، آلودگی‌ها و مواد مضر را نیز از روی سطح دندان خارج کرده و آن را ضدعفونی می‌کند؛ از این رو در دندانپزشکی از این ماده به عنوان ماده ضدعفونی‌کننده به ویژه بعد از خارج کردن ریشه کانال دندان استفاده می‌شود.

از دیگر ویژگی‌های مهم این ماده که باید در زمینه اصول استفاده از اسید اچ دندانپزشکی به آن اشاره کنیم عبارت‌اند از:

  • یکی از اصلی‌ترین خصوصیات اسید اچ سهولت استفاده از آن است.
  • اسید اچ از مقداری چسبندگی برخوردار است تا چسبیدن آن به حفره‌های سطح مینای دندان آسان‌تر شود.
  • دندانپزشکان هنگام قرار دادن این اسید روی مینای دندان نباید آن را با هیچ ماده دیگری ترکیب کنند و این اسید به شکل ترکیب شده مورد استفاده قرار نمی‌گیرد.
  • میزان نفوذ این ماده به مواد باندینگ دیگر بستگی دارد که دندانپزشک هم‌زمان با اسید اچ روی دندان قرار می‌دهد و درواقع اصل واکنش روی سطح دندان‌ها صورت می‌گیرد.

از دیگر کاربرد‌های این اسید باید به کاربرد‌های زیبایی و چسباندن نگین به دندان اشاره کنیم. دقت داشته باشید که طبق اصول استفاده از اسید اچ دندانپزشکی، به‌کارگیری این نوع اسید در موارد زیر اصلاً توصیه نمی‌شود:

  • برای درمان بیمارانی که رطوبت د‌هان آن‌ها کنترل‌ناپذیر است.
  • بیمارانی که تحمل درمان‌های طولانی مدت را ندارند.
  • استفاده از اسید اچ برای افراد مسن و کودکان و افراد با شرایط و بیماری‌های خاص مجاز نیست.

نحوه استفاده از اسید اچ دندانپزشکی

در این بخش از بررسی اصول استفاده از اسید اچ دندانپزشکی قصد داریم شما را با چگونگی استفاده از این اسید مهم و کاربردی آشنا کنیم. به طور کلی به منظور استفاده از اسید اچ باید مراحل زیر به دقت انجام شوند:

  • به منظور ماندگاری و اتصال بیشتر مواد باندینگ یا ترمیمی روی سطح دندان‌ها، ابتدا باید دندانپزشک سطح دندان موردنظر را کاملاً شستشو دهد.
  • در قدم بعدی باید مقداری از اسید اچ را روی دندانی که قصد ترمیم باندینگ یا پر کردن آن را دارید بریزید.
  • بر اساس اصول استفاده از اسید اچ دندانپزشکی بعد از قرارگیری اسیدی روی دندان، دندانپزشک باید تقریباً ۱۵ تا ۳۰ ثانیه صبر کند که البته این زمان به برند تولیدکننده محصول نیز بستگی دارد.
  • بعد از اینکه اسید به طور کامل حفرات میکروسکوپی دندان را درگیر کرد، می‌توانید از مواد ترمیمی یا سمان برای دندان موردنظر استفاده کنید.

به این نکته توجه داشته باشید که بخشی که روی آن اسید ریخته شده است کاملاً مشخص است؛ زیرا بعد از گذشت تنها چند ثانیه رنگ دندان در آن قسمت دستخوش تغییر شده و تقریباً سفیدتر از قبل خواهد بود. علاوه بر این ظاهر آن کدر شده و فاقد شفافیت خواهد بود.

تکنیک ‌های اچینگ با اسید

یکی از مهم‌ترین موضوعات در حوزه اصول استفاده از اسید اچ دندانپزشکی تکنیک‌هایی است که دندانپزشکان بسته به نوع فرایند به‌کاررفته و سایز ترمیم دندانی از آن استفاده می‌کنند.

فاکتور‌هایی همچون متریال روکش یا ونیر (می‌تواند از جنس زیرکونیوم یا پرسلن باشد) نیز در انتخاب تکنیک موردنظر تأثیرگذار هستند. در ادامه به بررسی تکنیک‌های اچینگ با اسید در دندانپزشکی می‌پردازیم.

اچینگ کامل

در تکنیک اچینگ کامل دندانپزشک اسید اچ را روی هر دو سطح عاج و مینای دندان قرار می‌دهد. بیشترین کاربرد این تکنیک هنگامی‌ است که قرار است از مقدار زیادی ماده باندینگ استفاده شود؛ بنابراین ممکن است ریتنشن آن دچار مشکل شود. اچینگ کامل در این شرایط به ایجاد یک باندینگ محکم کمک می‌کند.

بر اساس اصول استفاده از اسید اچ دندانپزشکی در مواردی که آماده سازی دندان عمیق نزدیک به عصب نباشد، اچینگ کامل بهترین روشی است که مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اچینگ انتخابی

از دیگر تکنیک ‌های استفاده از اسید اچ دندانپزشکی باید به اچینگ انتخابی اشاره کنیم که مشابه اچینگ کامل است؛ اما با این تفاوت که دندانپزشکان ماده اچینگ را تنها روی سطح مینای دندان استفاده می‌کنند.

با توجه به اصول استفاده از اسید اچ دندانپزشکی، در برخی موارد که احتمال بروز حساسیت در برخی نواحی عمیق دندان وجود دارد، می‌توان از تکنیک اچینگ انتخابی به منظور به حداقل رساندن حساسیت بعد از عمل استفاده شود.

سلف اچ

در این بخش از معرفی اصول استفاده از اسید اچ دندانپزشکی نوبت به بررسی تکنیک سلف اچ می‌رسد. در این روش متریال باندینگ و اسید اچ با هم ترکیب شده و در یک مرحله یک لایه از آن‌‌ها روی سطح دندان موردنظر جای‌گذاری می‌شود. این تکنیک به ویژه برای دندان‌هایی که احتمال ریتنشن بالایی دارند بسیار مفید و سودمند است.

انواع اسید اچ و کاربرد آن در دندانپزشکی

در این قسمت از بررسی اصول استفاده از اسید اچ دندانپزشکی قصد داریم شما را با انواع اسید اچ آشنا کنیم. این اسید به صورت ژل و مایع در بازار موجود است و می‌توانید هر دو را داخل سرنگ یا قوطی تهیه کنید.

توجه داشته باشید که اسید اچ محلول به ندرت مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ اما کاربرد ژل اسید اچ در دندانپزشکی راحت‌تر و رایج‌تر است. همچنین انواع اسید اچ بر اساس ماده مؤثره موجود در آن‌ها به دو نوع اسید اچ فسفریک اسید و اسید اچ هیدروفلوئوریک اسید تقسیم می‌شوند.

اسید اچ فسفریک اسید در غلظت‌های ۳۰ الی ۴۰ درصد و اسید اچ هیدروفلوئوریک اسید در غلظت‌های ۵ الی ۱۰ درصد در اختیار دندانپزشکان قرار می‌گیرد. شما می‌توانید هریک از انواع اسید اچ دندانپزشکی را با بهترین کیفیت از مجموعه فرجادمد تهیه کرده و از خدمات مشاوره تخصصی در زمینه اصول استفاده از اسید اچ دندانپزشکی بهره‌مند شوید.

اصول استفاده از اسید اچ دندانپزشکی

نمی‌توان از اصول استفاده از اسید اچ دندانپزشکی سخن به میان آورد؛ اما به برخی موضوعات مهم در استفاده و نگهداری از این محصول اشاره نکرد که مهم‌ترین آن‌‌ها عبارت‌اند از:

  • برای افزایش استحکام و دوام باید از ماده پرایمر و باندینگ استفاده شود.
  • این ماده را باید در جایی دور از تابش نور آفتاب نگهداری کنید.
  • با توجه به اصول استفاده از اسید اچ دندانپزشکی، دمای نگهداری این اسید باید حدود ۲۳ درجه سانتی‌گراد باشد.
  • بعد از هر بار استفاده حتماً درب ظرف را ببندید و محکم کنید.
  • زمان اچینگ نباید بیشتر از ۳۰ ثانیه طول بکشد.
  • عمق مجاز اچینگ دندان حدود ۲ الی ۲.۵ میکرومتر است.
  • هنگام اعمال اسید اچ باید حتماً از تجهیزات ایمنی مخصوص پوست و چشم استفاده کنید.
  • پیش از استفاده حتماً توصیه‌های سازنده و دستورالعمل‌های موجود در دفترچه راهنما را مطالعه کنید.

قیمت اسید اچ دندانپزشکی

به طور کلی حوزه فروش محصولات دندانپزشکی محیطی رقابتی است که در آن برند‌های خارجی و داخلی مختلفی فعالیت داشته و همگی برای تولید محصولاتی باکیفیت و قیمت مناسب تلاش می‌کنند. خرید اسید اچ دندانپزشکی نیز از این قاعده مستثنی نبوده و به این منظور شما نیاز به شناخت بازار و فروشندگان معتبر دارید.

به طور کلی مواردی همچون نوع برند، حجم بسته‌بندی، ایرانی یا خارجی بودن، نوسانات ارز، میزان تقاضا و… از عوامل اصلی مؤثر بر قیمت این نوع اسید هستند. جهت استعلام قیمت اسید اچ دندانپزشکی تنها کافی است با مشاوران ما در مجموعه فرجادمد تماس حاصل کنید.

عوارض استفاده از اسید اچ دندانپزشکی

درست است که با شناخت کامل از اصول استفاده از اسید اچ دندانپزشکی می‌توان از این ماده در موارد مختلفی استفاده کرد و به نتیجه بهتری از ترمیم دندان رسید؛ اما در صورت سهل‌انگاری ممکن است این اسید عوارضی به همراه داشته باشد.

به علت وجود فسفریک اسید و خاصیت اسیدی آن، شما باید به هنگام استفاده از این ماده احتیاط کرده و مراقب باشید که اسید با چشم و پوست بیمار تماس پیدا نکند؛ زیرا در غیر این صورت ممکن است به چشم‌های مراجع نفوذ کرده و آسیب جبران‌ناپذیری به آن وارد کند.

از مهم‌ترین نشانه‌های سوختگی شیمیایی چشم می‌تواند به درد، قرمزی، سوزش، ناتوانی در باز نگه داشتن چشم‌ها، تورم پلک و تاری دید اشاره کرد. در صورت تماس اسید اچ با چشم باید سریعاً چشم‌ها را به مدت حداقل ۱۰ دقیقه با آب کاملاً شستشو دهید.

حتماً برای این کار از مواد شوینده چشم استفاده کنید و اگر در دسترس نبود، استفاده از آب خالی کافی است؛ زیرا مخلوط شدن آب و اسید سبب رقیق شدن آن شده و باعث می‌شود آسیب وارده کاهش پیدا کند. به طور کلی به هنگام استفاده از این اسید باید دقت و حساسیت بالایی به خرج داده و از تجهیزات ایمنی استفاده کنید.

بهترین اسید اچ دندانپزشکی را از کجا تهیه کنیم؟

مجموعه تخصصی فرجادمد یکی از فروشگاه‌های معتبر و خوشنام با بیش از ۳۰ سال تجربه است که شما می‌توانید برای خرید انواع اسید اچ دندانپزشکی و تجهیزات دیگر همچون مواد دندانپزشکی، یونیت، وسایل جراحی، امکانات تصویربرداری و… آن را انتخاب کرده و یک خرید مطمئن و لذت‌بخش را تجربه کنید.

ما در فروشگاه فرجادمد بستر امنی فراهم کرد‌ه‌ایم تا شما دندانپزشکان عزیز هرآنچه برای ارائه خدمات بهتر نیاز دارید را تهیه کرده و از خدماتی همچون پرداخت در محل، پشتیبانی فنی، مشاوره تخصصی، خدمات پس از فروش، تضمین قیمت، گارانتی اصالت و کیفیت کالا و امکان خرید خرد و عمده/نقد و اقساط بهره‌مند شوید.

سخن پایانی

اسید اچ دندانپزشکی معمولاً به عنوان محلولی برای آماده سازی سطح مینای دندان استفاده شده و درنتیجه منجر به افزایش چسبندگی مواد ترمیمی به دندان می‌شود. این اسید در دو نوع محلول و ژل تولید شده در غلظت‌های مختلف در اختیار دندانپزشکان محترم قرار می‌گیرد.

با توجه به گسترده بودن استفاده از این ماده شناخت اصول استفاده از اسید اچ دندانپزشکی از اهمیت بسیاری برخوردار است که ما در این مطلب به این موضوع پرداختیم.

سؤالات متداول

۱. اسید اچ برای چه افرادی نباید استفاده شود؟

کودکان و افراد مسن و اشخاصی که تحمل انجام روش‌های زمان‌بر دندانپزشکی را ندارند.

۲. چرا در دندانپزشکی از اسید اچ استفاده می‌شود؟

به منظور اتصال محکم‌تر مواد ترمیمی به دندان فرد

۳. زمان تقریبی استفاده از اسید اچ دندانپزشکی چقدر است؟

حدود ۱۵ تا ۳۰ ثانیه

farzadmin وب‌سایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *