0

شناخت کامل از مراحل نصب کامپوزیت ونیر یکی از مهم‌ترین موضوعات در ترمیم‌های زیبایی دندان است که باید با دقت و حساسیت بالا توسط دندانپزشکان زیبایی انجام شوند. معمولاً برای نصب کامپوزیت برای هر دو فک به یک جلسه چند ساعته نیاز است که در آن مراحل مختلفی روی دندان‌ها انجام می‌شوند و هریک ویژگی‌های خود را دارند.

از آنجایی که نصب اصولی کامپوزیت ونیر از مهم‌ترین عوامل مؤثر بر ظاهر و کیفیت نهایی دندان‌ها است، ما در این مطلب به بررسی تک‌تک مراحل نصب کامپوزیت ونیر به طور کامل می‌پردازیم.


مشاوره اولیه قبل از نصب

در اولین قدم از مراحل نصب کامپوزیت ونیر دندانپزشک با بررسی‌های لازم تعیین می‌کند که آیا کامپوزیت ونیر برای فرد مناسب است یا خیر؟ درواقع انجام معاینات فیزیکی د‌هان و دندان و عکس‌برداری رادیولوژی از مهم‌ترین مراحل انجام و نصب ونیر کامپوزیتی است.

درمان لثه و ترمیم پوسیدگی دندان

دومین گام از مراحل نصب کامپوزیت ونیر به بررسی سلامت لثه و دندان‌ها اختصاص دارد. قبل از انجام کامپوزیت دندان، باید حتماً لثه سالم و دندان‌ها عاری از هرگونه مشکل باشند. درواقع درمان لثه و ترمیم پوسیدگی‌های دندان پیش از نصب کامپوزیت، مهم‌ترین راه برای اطمینان از موفقیت درمان است.

چنانچه لثه‌های بیمار دچار خونریزی، التهاب یا سایر مشکلات باشند، باید در ابتدا این موارد را درمان کرد. پوسیدگی دندان نیز باید کاملاً ترمیم شود تا هیچ گونه عفونت و آسیبی باقی نماند. بعد از این مرحله و اطمینان از سالم بودن لثه و عدم پوسیدگی دندان، می‌توان سایر مراحل نصب کامپوزیت ونیر را آغاز کرد.

آماده ‌سازی دندان‌ها برای نصب کامپوزیت

در این بخش از نحوه انجام کامپوزیت ونیر دندان بعد از اینکه دندانپزشک مطمئن شد که کامپوزیت برای مراجع مناسب است، دندان‌ها را به طور کامل از ذرات غذا، پلاک دندان و جرم پاک‌سازی می‌کند و در صورت نیاز تراش بسیار جزئی روی مینای دندان انجام می‌دهد. این کار به علت نصب بهتر مواد کامپوزیت روی دندان‌ها انجام می‌شود.

اسیدشویی سطح دندان

در این بخش از مراحل نصب کامپوزیت ونیر به منظور آماده سازی دندان و برقراری پیوند محکم میان دندان و کامپوزیت، عملیات اسیدشویی یا ایجاد تخلخل در سطح دندان انجام می‌شود. ایجاد تخلخل یا زمینه مناسب می‌تواند به بهبود آداپتاسیون و ثبات کامپوزیت ونیر در محل نصب کمک بسیار کند.

در این مرحله برای اینکه کامپوزیت ونیر به خوبی به دندان بچسبد، دندانپزشک از نوعی ژل اسیدی به مدت ۱۵ ثانیه استفاده کرده و با استفاده از سرنگ سطح دندان را به اسید اچ آغشته می‌کند.

انتخاب رنگ ونیر کامپوزیت

انتخاب رنگ کامپوزیت از مهم‌ترین مراحل انجام کامپوزیت ونیر است. ونیر کامپوزیت در رنگ‌بندی متنوعی ارائه می شود و برای انتخاب بهترین رنگ باید به موضوعات مختلفی توجه شود که عبارت‌اند از:

  • توجه به رنگ پوست: حتماً رنگ پوست خود را در نظر بگیرید. برای مثال اگر رنگ پوستتان گندمی‌ یا تیره است، توصیه می‌کنیم از رنگ‌های بسیار روشن و رنگ سفید یخچالی استفاده نکنید. همچنین برای افراد دارای پوست روشن نیز استفاده از رنگ‌های تیره کامپوزیت توصیه نمی‌شود.
  • در نظر گرفتن رنگ دندان‌های کناری: حتماً به رنگ دندان‌های مجاور دقت داشته باشید و بهتر است نزدیک‌ترین رنگ به دندان‌های طبیعی خود را انتخاب کنید. اگر رنگ کامپوزیت با رنگ دندان‌های اطراف تضاد زیادی داشته باشد، باعث دو رنگ شدن آن‌‌ها و ظاهری غیرطبیعی و ناخوشایند می‌شود.
  • آرایش نکردن مراجع: زمانی که برای انتخاب رنگ کامپوزیت ونیر به مطب دندانپزشکی مراجعه می‌کنید، از آرایش کردن صورت و استفاده از رژلب یا پوشیدن لباس‌های رنگی خودداری کنید؛ زیرا این موارد می‌توانند در انتخاب رنگ کامپوزیت مؤثر باشند.
  • نور مناسب محیط: نور مطب دندانپزشکی هم در انتخاب رنگ کامپوزیت ونیر نقش دارد. به همین علت بهترین حالت این است که نور مطب خنثی باشد تا دندانپزشک و مراجع در انتخاب رنگ دچار خطا نشوند.
  • اعتماد به نظر دندانپزشک: گرچه سلیقه مراجعان در انتخاب رنگ کامپوزیت بسیار مهم است؛ اما نباید در این بخش از مراحل نصب کامپوزیت ونیر از نظر متخصص غافل شوید؛ زیرا وی به علت تجربه و شناختی که از رنگ‌ها و برند‌های مختلف دارد، می‌تواند بهترین گزینه را به شما پیشنهاد دهد.

باندینگ دندان یا عامل پیوند دهنده

در این بخش از بررسی نحوه گذاشتن کامپوزیت ونیر نوبت به باندینگ می‌رسد که فرایندی بسیار مهم و حیاتی در نصب کامپوزیت دندان است.

باندینگ سبب اتصال محکم و پایدار میان سطح دندان و کامپوزیت شده و در ماندگاری و کیفیت درمان بسیار اثرگذار است. به طور کلی در این مرحله کامپوزیت به کمک چسب مخصوص باندینگ روی دندان‌ها می‌چسبد.

تهیه مواد کامپوزیت

هفتمین قدم از مراحل نصب کامپوزیت ونیر مربوط به آماده سازی مخلوط کامپوزیت دندان است که معمولاً از ترکیب فیبر‌های مختلف و رزین به دست می‌آید. این مخلوط باید با دقت بالا آماده و مخلوط شود تا بهترین عملکرد را از خود نشان دهد.

فرم‌دهی ونیر کامپوزیت

فرم‌دهی و نصب ونیر کامپوزیت فرایندی مهم و دقیق است. در این مرحله دندانپزشک با لایه‌گذاری (تکرار قرار دادن مواد و سفت کردن مواد روی دندان) و فرم‌دهی، با دقت و به آرامی روکش کامپوزیتی دندان‌ها را شکل میدهد.

در این بخش از مراحل نصب کامپوزیت ونیر توجه به جزئیات و تجربه و مهارت بالای دندانپزشک از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است تا نتیجه دلخواه حاصل شود. درواقع دندانپزشک باید بتواند با لایه‌گذاری و فرم‌دهی دقیق و صحیح کلیه ایرادات ظاهری دندان‌ها را پوشش دهد.

سفت کردن مواد کامپوزیت

سفت کردن مواد کامپوزیت با استفاده از نور UV یا لیزر صورت انجام شده و به پلیمریزاسیون یا سفت شدن مواد کامپوزیت منجر می‌شود. درنتیجه، کامپوزیت به سطح دندان‌ها چسبیده و به شکل نهایی خود ثابت می‌شود.

بعد از قرار دادن کامپوزیت در موقعیت موردنظر، منبع نور UV یا لیزر روی آن تابانده می‌شود و این نور به عنوان ماده فعال برای پلیمریزه کردن کامپوزیت کاربرد دارد. مدت زمانی که نور UV یا لیزر روی کامپوزیت تابیده می‌شود اهمیت بسیاری دارد. این زمان بر اساس میزان ضخامت و نوع منبع نور تعیین می‌شود.

در این قسمت از مراحل نصب کامپوزیت ونیر اتفاقی به نام پلیمریزاسیون رخ می‌دهد که به معنای تشکیل لایه‌‌های پلیمری در کامپوزیت است که سبب سفت شدن آن می‌شود.

پولیش کامپوزیت

بعد از پلیمریزاسیون امکان دارد به اصلاح نهایی و شکل‌دهی نهایی کامپوزیت نیاز باشد. در این قسمت از مراحل نصب کامپوزیت ونیر دندانپزشک به حذف هرگونه اضافه کاری و اصلاحات ظاهری دندان‌ها می‌پردازد. درواقع در این بخش زیباسازی و شفافیت بخشیدن به روکش‌های کامپوزیت انجام می‌شود.

پولیش کردن کامپوزیت با استفاده از دیسک یا نوار‌های سمباده‌ای انجام می‌شود و علاوه بر صاف و صیقلی کردن دندان‌ها می‌تواند به اصلاح زوایای دندان نیز کمک کند. به طور کلی دندان‌ها پولیش می‌شوند تا سطح صاف و براقی داشته باشند.

تست کامپوزیت

در آخرین مرحله بیمار باید دندان‌های خود را به حالت گاز گرفتن روی هم قرار دهد تا میزان اندازه و راحتی کامپوزیت‌ها بررسی شود. اگر سایز این روکش‌ها بلند باشد، دندانپزشک آن‌‌ها را صیقل می‌دهد.

با پایان مراحل گفته شده شما می‌توانید از داشتن دندان‌هایی براق، مرتب و یکدست نهایت لذت را ببرید و لبخند زیبایی داشته باشید.

مراحل انجام کامپوزیت ونیر‌های مستقیم و غیرمستقیم

ونیر‌های دندانی به دو نوع مستقیم و غیرمستقیم تقسیم‌بندی می‌شوند. ونیر‌های مستقیم معمولاً روی دندان‌ها و در مطب دندانپزشکی ساخته می‌شوند؛ اما ونیر‌های غیرمستقیم به طور معمول در آزمایشگاه تهیه شده و سپس روی دندان‌ها چسبانده می‌شوند.

اصلی‌ترین تفاوت میان این دو به مراحل نصب کامپوزیت ونیر برمی‌گردد و به ماد‌ه‌ای که برای ساخت آن‌‌ها استفاده می‌شود ارتباطی ندارد. مراحل نصب کامپوزیت‌های ونیر مستقیم و غیر مستقیم به شرح زیر است:

  • کامپوزیت ونیر مستقیم: این نوع کامپوزیت ونیر از مواد کامپوزیت رزین ساخته شده و به شکل مستقیم روی دندان‌های بیمار قرار می‌گیرد. زمان زیادی جهت آماده سازی این کامپوزیت‌ها صرف نشده و کار با حداقل روند تهاجمی قابل انجام است.
  • کامپوزیت ونیر غیرمستقیم: دندان‌های بیمار برای کامپوزیت ونیر غیرمستقیم به آمادگی زیادی نیاز ندارند. این کامپوزیت‌ها به طور غیرمستقیم و در خارج از د‌هان بیمار در لابراتوار آماده می‌شوند و در برابر ساییدگی‌ها و شکستگی‌ها مقاومت بیشتری دارند. هزینه کامپوزیت ونیر غیرمستقیم بیشتر از کامپوزیت مستقیم است.

انجام مراحل نصب کامپوزیت ونیر چقدر زمان می‌برد؟

حال که با مراحل نصب ونیر کامپوزیت دندان آشنا شده‌اید، ممکن است برایتان سؤال پیش بیاید که مدت زمان انجام این ترمیم زیبایی دندان چقدر است؟ خوشبختانه انجام کامپوزیت دندان چندان زمان‌بر و طولانی نیست.

همین موضوع سبب شده است تا کامپوزیت ونیر به یک درمان محبوب و سریع تبدیل شود و بسیاری افراد به جای ارتودنسی کامپوزیت را انتخاب کنند. به طور کلی طول درمان کامپوزیت دندان به شرایط د‌هان و دندان فرد و میزان تجربه و مهارت دندانپزشک بستگی دارد.

درواقع بر اساس اینکه چند عدد از دندان‌های بیمار نیاز به کامپوزیت دارند یا هر دندان چقدر پیچیدگی برای انجام کامپوزیت دارد، مدت زمان انجام این درمان متغیر خواهد بود.

خوشبختانه مراحل نصب کامپوزیت ونیر تنها به یک جلسه تقریباً ۴ ساعته نیاز دارد و از نظر زمانی به ازای هر دندان به ۴۵ دقیقه الی ۱ ساعت زمان نیاز است.

ماندگاری کامپوزیت ونیر دندان چقدر است؟

از دیگر موضوعات مهمی‌ که باید بعد از بررسی مراحل نصب کامپوزیت ونیر به آن اشاره کنیم، میزان دوام و ماندگاری کامپوزیت ونیر است. به طور تقریبی می‌توان گفت ماندگاری کامپوزیت ونیر بین ۷ الی ۱۰ سال است؛ البته کامپوزیت‌ها در این مدت نیاز به پولیش دارند.

پولیش برای افزایش طول عمر کامپوزیت بسیار اهمیت دارد. نکته بعدی این است که نحوه مراقبت و نگهداری بیمار از کامپوزیت‌ها بر ماندگاری آن بسیار تأثیرگذار است.

درواقع حتی اگر شما از بهترین مواد کامپوزیت ونیر نیز استفاده کنید، اما به خوبی از آن نگهداری نکنید، نمی‌توانید توقع دوام و ماندگاری بالایی از کامپوزیت‌های خود داشته باشید. سایر عوامل مؤثر بر مدت زمان دوام کامپوزیت ونیر عبارت‌اند از:

  • رژیم غذایی: مواد غذایی، خوراکی‌ها، نوشیدنی‌های اسیدی، رنگی و شیرین که شما مصرف می‌کنید روی کامپوزیت‌های نصب شده تأثیرگذار هستند و طول عمر آن‌‌ها را کاهش می‌دهند.
  • بهداشت د‌هان و دندان: هرچقدر افراد به رعایت بهداشت د‌هان و دندان خود (شامل مسواک دن و استفاده از نخ دندان) بیشتر توجه داشته باشند، د‌هان و دندان‌های آن‌ها از سلامت بیشتری برخوردار هستند و درنتیجه، طول عمر کامپوزیت‌‌هایشان بیشتر خواهد بود.
  • دندان‌قروچه: اشخاصی که دندان‌قروچه دارند و به هنگام خواب دندان‌های خود را روی هم فشار می‌دهند، بیشتر از سایر افراد دچار ساییدگی دندان‌ها می‌شوند. این موضوع باعث کاهش طول عمر کامپوزیت ونیر به علت آسیب دیدگی می‌شود.

فرجادمد؛ مرکز تخصصی فروش ملزومات دندانپزشکی

با توجه به محبوبیت خدمات کامپوزیت و ترمیم‌های زیبایی در ایران، استفاده از باکیفیت‌ترین محصولات ترمیمی‌ و زیبایی و دستگاه‌ها و امکانات دندانپزشکی بسیار حائز اهمیت است. از این رو ما در فروشگاه معتبر فرجادمد بستر مطمئنی برای شما دندانپزشکان عزیز فراهم کرد‌ه‌ایم تا در کمترین زمان خرید خود را انجام دهید.

خبر خوب این است که ما در مجموعه فرجادمد با هدف تکریم مشتریان، محصولات را با مناسب‌ترین قیمت و البته گارانتی اصالت و کیفیت، خدمات پس از فروش، امکان خرید اقساطی، پرداخت در محل، ضمانت بازگشت وجه و پشتیبانی فنی در اختیار شما قرار می‌دهیم تا یک تجربه لذت‌بخش و مطمئن از خرید داشته باشید.

سخن پایانی

انجام کامپوزیت ونیر به منظور رفع ایرادات ظاهری دندان‌ها و زیبایی بخشیدن به آن‌‌ها از چند مرحله مختلف برخوردار است که عبارت‌اند از مشاوره اولیه، درمان مشکلات لثه و دندان، آماده سازی دندان، اسیدشویی، انتخاب رنگ و… که ما در این مطلب به طور کامل به بررسی هریک از مراحل نصب کامپوزیت ونیر پرداختیم.

سؤالات متداول

۱. آیا برای نصب ونیر کامپوزیت مینای دندان تراش می‌خورد؟

ممکن است در برخی موارد به تراش بسیار جزئی نیاز باشد.

۲. پولیش کردن ونیر کامپوزیت چه دلیلی دارد؟

پولیش کردن یکی از مراحل نصب کامپوزیت ونیر است که به منظور زیباسازی و شفافیت روکش‌های کامپوزیتی انجام می‌شود.

۳. دوام کامپوزیت ونیر چند سال است؟

معمولاً ۷ الی ۱۰ سال

 

farzadmin وب‌سایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *