0

آشنایی با وسایل کامپوزیت دندان {کاربرد‌ها و ویژگی ‌ها + قیمت ۱۴۰۳}

 

وسایل کامپوزیت دندان تجهیزات مهم و ضروری هستند که در ترمیم و زیبایی بخشیدن به دندان‌ها مورد استفاده قرار گرفته و هریک از کاربرد‌های خاص خود برخوردار هستند. امروزه بیماران زیادی برای اصلاح مشکلات رنگ، نامرتب بودن، کجی، آسیب‌دیدگی، لکه و حفرات دندان از خدمات کامپوزیت استفاده می‌کنند.

اما تنها زمانی می‌توان به یک نتیجه اید‌ه‌آل و رضایت‌بخش از کامپوزیت دندان‌ها رسید که از مواد و تجهیزات مناسب و باکیفیت استفاده کرد؛ از این رو ما در ادامه مطلب به معرفی وسایل و مواد لازم برای ترمیم کامپوزیت دندان می‌پردازیم؛ بنابراین تا انتها همراه ما باشید تا اطلاعات ارزشمندی در اختیارتان قرار دهیم.

مواد کامپوزیت

مواد کامپوزیت از مهم‌ترین اجزای تشکیل‌دهنده ست کامپوزیت دندانپزشکی هستند که هنگام خرید آن‌‌ها باید به نوع و رنگ این مواد دقت داشته باشید. انواع مواد کامپوزیت دندان با توجه به نیاز بیماران، رنگ دندان‌ها و نحوه قرارگیری در د‌هان بیمار طراحی و تولید می‌شوند.

انواع کامپوزیت شامل ماکروفیل، میکروفیل، هیبریدی، بالک، و نانوفیل هستند و هریک ویژگی‌های متمایز و خاصی دارند. برای مثال کامپوزیت میکروفیل سطح براق و یکدستی دارد؛ اما مقاومت مکانیکی آن کم است. از سوی دیگر کامپوزیت ماکروفیل در برابر سایش و فشار مقاوم بوده و برای دندان‌های خلفی مناسب است.

قلم کامپوزیت

از دیگر وسایل کامپوزیت دندان باید به قلم کامپوزیت اشاره کنیم که به دندانپزشکان در قرار دادن مواد کامپوزیت، فرم دادن به مواد و پولیش و صیقل نهایی کمک بسیاری می‌کند. برای تهیه قلم کامپوزیت باید به شکل، طراحی، جنس، بدنه و وزن این ابزار توجه داشته باشید.

قلم‌های کامپوزیت در اشکال مختلف شامل نوک تیز، گرد و پهن طراحی می‌شوند و کاربرد‌های مختلفی دارند. برای مثال قلم‌های کندانسور برای فشرده کردن مواد کامپوزیت کاربرد داشته و قلم‌های کارور، برای فرم دادن به مواد استفاده می‌شوند. قلم برنیشر نیز نوعی قلم است که به منظور فشرده سازی و متراکم کردن مواد مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اسید اچ

اسید اچ از اصلی‌ترین وسایل کامپوزیت دندان است که ماد‌ه‌ای خورنده بوده و فضای میکروسکوپی در سطح دندان برای چسبیدن بهتر مواد کامپوزیت ایجاد می‌کند. اسید اچ در دو نوع محلول و ژل وجود دارد و در غلظت‌های مختلفی به فروش می‌رسد که رایج‌ترین و بهترین آن‌ها غلظت ۳۷ درصد است.

باندینگ

مواد باندینگ از مهم‌ترین مواد کامپوزیت دندانپزشکی به شمار می‌آیند که برای ترمیم آسیب‌های ظاهری یا ساختاری دندان‌ها در فرایند کامپوزیت استفاده می‌شوند. این مواد از رزین کامپوزیت هم‌رنگ دندان‌ها ساخته شده و به بازسازی دندان‌ها کمک بسیاری می‌کنند.

از کاربرد‌های اصلی باندینگ دندان باید به پر کردن فاصله میان دندان‌ها، ترمیم حفره‌ها، ترک‌ها و لب پرشدگی، بازسازی شکستگی‌ها، لکه‌گیری و بهبود تغییر رنگ دندان اشاره کرد.

خمیر پالیش کامپوزیت

خمیر پالیش به جهت صاف و صیقلی کردن دندان‌ها بعد از انجام کامپوزیت کاربرد دارد. علاوه بر این خمیر پالیش باعث می‌شود ظاهر دندان‌های کامپوزیت شده شباهت بیشتری به دندان‌های براق طبیعی داشته باشد. این نوع از وسایل کامپوزیت دندان محافظت عالی برای دندان‌ها ایجاد کرده و از مواد در برابر برخورد و سایش دندان‌ها محافظت می‌کند.

نوار پرداخت

در این بخش از معرفی وسایل کامپوزیت دندان نوبت به نوار‌های پرداخت می‌رسد که به عنوان ابزار مهمی‌ جهت پرداخت و پولیش دندان‌ها بعد از کامپوزیت شناخته می‌شوند. این نوار‌ها از ذرات سایند‌ه‌ای برخوردار هستند که در صاف و صیقلی کردن سطح مواد کامپوزیت مؤثر هستند.

از دیگر کاربرد‌های نوار پرداخت باید به باز کردن شکاف‌های دندان و خارج کردن مواد کامپوزیتی که به صورت تصادفی وارد این شکاف‌ها شده‌اند اشاره کنیم.

اکسکویتور

اکسکویتور ابزار دیگری است که در وسایل ست کامپوزیت دندان به چشم می‌خورد و با داشتن نوک تیز به منظور برداشتن پوسیدگی از سطح دندان مورد استفاده قرار می‌گیرد.

توربین

این نوع از وسایل کامپوزیت دندان برای تراش مینا و عاج دندان در حین کامپوزیت کاربرد دارد. توربین دندانپزشکی ابزاری مشابه دریل صنعتی است که با استفاده از فشار قوی هوا، با دور بالا چرخیده و بافت دندان را تراش می‌دهد.

این ابزار به شما کمک می‌کند تا آماده سازی اولیه سطح دندان را برای شروع ترمیم کامپوزیت انجام دهید. توربین‌های کامپوزیت در انواع مختلف فشاری یا دکمه‌ای (پوش باتن) و آچاری در بازار وجود دارند.

همچنین از یک منظر دیگر می‌توان توربین‌های دندانپزشکی را به انواع ۲ سوراخه، ۴ سوراخه، ۴۵ درجه، قدرت بالا و استاندارد تقسیم‌بندی کرد. حتماً به هنگام خرید توربین دندانپزشکی به مواردی همچون اندازه سر هندپیس، چراغ توربین، میزان صدای توربین و توان توربین توجه داشته باشید.

آنگل

آنگل ابزار مهم دیگری است که قبل از شروع ترمیم کامپوزیت دندان به کمک این وسیله و هندپیس، پوسیدگی‌ها و آلودگی‌های سطح دندان کنار زده می‌شوند. از آنگل جهت پرداخت سطح کامپوزیت، پالیش و بروساژ نیز استفاده می‌شود.

انواع آنگل دندانپزشکی شامل آنگل‌های با ایرموتور و آنگل‌های با میکروموتور هستند. همچنین این وسیله بر اساس نحوه قرارگیری فرز به انواع آنگل‌های پوش باتن و ناخنکی دسته‌بندی می‌شود.

ایرموتور دندانپزشکی

ایرموتور جزو وسایل کامپوزیت دندان است که برای استفاده از آنگل و هندپیس وجود آن ضروری است. این ابزار موتور کوچکی است که با هوا کار می‌کند و هندپیس یا آنگل را به حرکت درمی‌آورد.

نوار کاربن

نوار کاربن یا آرتیکلاتور از مهم‌ترین وسایل کامپوزیت دندان شناخته می‌شود که از آن برای تشخیص نقاطی از دندان که بلندتر هستند و بیشتر از حد لازم شکل داده شده‌اند استفاده می‌شود. همچنین برای اندازه‌گیری و یافتن محل قرارگیری دندان‌ها روی هم نیز کاربرد دارد.

اسلب

اسلب یا بلوک شیشه‌ای یکی از اجزای مهم ست کامپوزیت دستیار دندانپزشکی است که برای ترکیب مواد کامپوزیت کاربرد دارد. اسلب سطح صافی دارد و این موضوع امکان مخلوط کردن راحت و دقیق مواد را امکان‌پذیر می‌کند.

وج دندانپزشکی

به کمک این وسایل کامپوزیت دندان نوار ماتریکس دور دندان ثابت و فیکس می‌شود. وج دندانپزشکی از باز شدن نوار ماتریکس در زمان ریختن مواد ترمیمی‌، پیشگیری می‌کند. علاوه بر این از آن برای ایجاد فاصله میان دو دندان و انجام آسان‌تر امور دندانپزشکی استفاده می‌شود.

وج‌‌ها معمولاً از جنس پلاستیکی و چوبی هستند که وج‌های چوبی قابل برش بوده و بیشتر در ترمیم کلاس ۲ استفاده می‌شوند. وج‌‌های پلاستیکی نیز نور را عبور می‌دهند، انعطاف‌پذیر هستند و کاربرد‌های زیادی برای کامپوزیت نواحی سرویکال دارند.

پین داخل عاج

پین میله فلزی نازکی است که داخل عاج دندان قرار گرفته و از مواد کامپوزیت حمایت می‌کند. این پین‌ها با پیچ یا سمان، داخل دندان‌ها محکم شده و برای بیمارانی که ساختار داخلی دندان آن‌‌ها آسیب‌دیده است استفاده می‌شوند.

نوار ماتریکس

نوار ماتریکس یا سکشنال ماتریکس جزو ضروری‌ترین وسایل کامپوزیت دندان به شمار می‌آید که در انواع فلزی و پلاستیکی به فروش می‌رسد. از نوار ماتریکس پلاستیکی پیش از قرارگیری مواد کامپوزیت استفاده می‌شود تا ماده به طور دقیق مطابق با فرم طبیعی دندان‌ها شکل گیرد. ماتریکس‌های پلاستیکی برای دندان‌های قدامی‌ و مدل فلزی بیشتر برای دندان‌های مولر و پرمولر کاربرد دارند.

برش یا میکروبراش

میکروبراش‌ها ظاهری شبیه گوش پاکن دارند و به منظور انتقال و جذب مایعات مورد استفاده قرار می‌گیرند. به طور کلی کاربرد این ابزار در ست کامپوزیت، برداشتن مواد ترمیمی‌ و قرار دادن آن‌‌ها روی دندان است. این وسیله به ویژه برای ترمیم دندان‌هایی که دسترسی به آن‌‌ها دشوار است کاربرد بیشتری دارد.

شید گاید

در این قسمت از بررسی وسایل کامپوزیت دندان نوبت معرفی شید گاید دندانپزشکی است. این ابزار برای ترمیم دندان با بیشترین شباهت به رنگ دندان طبیعی بیمار استفاده می‌شود. در این وسیله دندان‌های شبیه‌سازی‌ شده همراه با رنگ‌هایی در تناژ‌های متنوع وجود دارند که به شما کمک می‌کنند بهترین رنگ را انتخاب کنید.

برس سیلیکونی پرداخت

از برس سیلیکونی جهت پولیش، پرداخت و هموار کردن سطح دندان پیش از قرارگیری مواد کامپوزیت و صیقل دادن سطح دندان‌ها بعد از فرایند کامپوزیت استفاده می‌شود.

اسپاتول

اسپاتول ابزاری شبیه قاشقک است که جهت نرم کردن یا مخلوط کردن مواد اولیه کامپوزیت و برداشتن مواد سمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد و از اصلی‌ترین وسایل کامپوزیت دندان است. اسپاتول‌ها چند نوع و شکل مختلف دارند و شامل انواع فلزی، پلاستیکی، محکمه و د‌هانی می‌شوند.

فرز‌های کامپوزیت

فرز‌ها ابزار‌هایی هستند که به سر هندپیس متصل شده و به دندانپزشکان در برش بافت‌ها و پرداخت کامپوزیت کمک می‌کنند. معمولاً از فرز‌های دور زرد برای پرداخت ترمیمی‌ کامپوزیت دندان استفاده می‌شود و به طور کلی کاربردی‌ترین انواع فرز‌های کامپوزیت عبارت‌اند از:

  • فرز تخم مرغی دور زرد
  • فرز چاقویی دور زرد
  • فرز فیشور (سیلندری) آنگل و توربین

دستگاه لایت کیور

دستگاه لایت کیور از مهم‌ترین ابزار‌های کمکی جهت انجام کامپوزیت دندان‌ها است که با نور آبی خود به سفت شدن مواد کامپوزیت روی دندان‌های مراجع کمک می‌کند.

پنس دندان

پنس‌ها نه‌تنها در کامپوزیت دندان، بلکه در تمامی‌ فرایند‌های دندانپزشکی اهمیت بسیاری دارند. از پنس در حین انجام کامپوزیت برای گرفتن و جابه‌جایی مواد به درون د‌هان یا جابه‌جایی مواردی مانند گاز، فرز‌ها، پنبه، نوار کاربن و… استفاده می‌شود.

سوند دندانپزشکی

سوند از کاربردی‌ترین ابزار‌های دندانپزشکی است که کاربرد اصلی آن مربوط به ارزیابی سلامت بافت پریودنتال، پک کردن کامپوزیت، تشخیص پوسیدگی‌ها قبل از کامپوزیت، خارج کردن مواد در اطراف دندان، بررسی عمقی شیار لثه و نخ زیر لثه‌ای است.

سرنگ و سرسوزن

از مهم‌ترین اجزای ست کامپوزیت باید به سرنگ برای تزریق ماده بی‌حسی به بیمار اشاره کنیم. سرنگ‌ها در دو مدل ثابت و کمرشکن و سوزن‌ها نیز به ۲ نوع کوتاه برای تزریق فک بالا و نوع بلند برای تزریق فک پایین دسته‌بندی می‌شوند.

رول پنبه

رول پنبه به منظور جمع کردن بزاق بیمار در حین انجام کامپوزیت دندان و پیشگیری از ایجاد اختلال در روند ترمیم دندان مورد استفاده قرار می‌گیرد.

قیمت مواد کامپوزیت دندان

در این باره باید بگوییم قیمت مواد کامپوزیت دندان به عوامل مختلفی بستگی دارد. نخستین تفاوت قیمت مواد کامپوزیت مربوط به نوع کاربرد آن‌ها است. برای مثال برخی افراد به دنبال ترمیم دندان‌های قدامی‌ و خلفی خود هستند و برخی دیگر می‌خواهند رنگ یا چگونگی قرارگیری دندان‌های آن‌‌ها تغییر کند.

از تأثیر برند تولید کننده نیز بر قیمت این مواد نمی‌توان چشم‌پوشی کرد. طبیعتاً محصولات ارائه شده توسط برند‌های باسابقه و معتبر از کیفیت بالاتری برخوردار بوده و قیمت گران‌تری دارند.

اما شاید بتوان گفت در کشور ما نوسانات بازار ارز بیشتر از سایر عوامل بر قیمت مواد و وسایل کامپوزیت دندان مؤثر هستند؛ زیرا بسیاری از این محصولات وارداتی و تولید شرکت‌های خارجی است. شما می‌توانید جهت استعلام جدیدترین قیمت وسایل و تجهیزات کامپوزیت دندان همین حالا با فرجادمد تماس حاصل کنید.

باکیفیت‌ترین وسایل کامپوزیت دندان را از کجا بخریم؟

چنانچه قصد خرید مواد کامپوزیت دندان، محصولات ترمیمی‌ و زیبایی یونیت‌های دندانپزشکی، وسایل جراحی، امکانات تصویربرداری و… را دارید، فروشگاه معتبر و باسابقه فرجادمد با برخورداری از بیش از ۳۰ سال تجربه درخشان و آمار بالای رضایت مشتریان انتخابی است که هیچ‌گاه از آن پشیمان نخواهید شد.

با خرید از فرجادمد می‌توانید با تنوعی بی‌نظیر و قیمت مناسب، باکیفیت‌ترین محصولات را تهیه کرده و با استفاده از خدمات پس از فروش، پشتیبانی فنی، ضمانت بازگشت وجه، گارانتی اصالت و کیفیت، پرداخت در محل و امکان خرید نقد و اقساط/خرد و عمده یک تجربه خرید لذت‌بخش و مطمئن را تجربه کنید.

سخن پایانی

کامپوزیت دندان یکی از بهترین و محبوب‌ترین روش‌های ترمیمی‌ است که برای رفع مشکلات زیبایی دندان مورد استفاده قرار می‌گیرد. امروزه از وسایل کامپوزیت دندان که بسیار متنوع هستند به منظور تغییر شکل، فرم و رنگ دندان‌ها استفاده می‌شود و هریک از این تجهیزات ویژگی‌ها و کاربرد‌های مخصوصی دارند.

با توجه به اهمیت استفاده از تجهیزات باکیفیت و استاندارد و شناخت کافی از وسایل کامپوزیت دندان، ما در این مطلب به معرفی هریک از این تجهیزات پرداختیم.

سؤالات متداول

۱. وسایل کامپوزیت دندان شامل چه مواردی است؟

قلم کامپوزیت، خمیر پالیش، مواد پرکننده کامپوزیت، اسپاتول، دستگاه لایت کیور، نوار ماتریکس، شید گاید، توربین و…

۲. کامپوزیت دندان از چه موادی ساخته می‌شود؟

معمولاً از جنس رزین یا کوارتز هستند.

۳. کاربرد خمیر پالیش کامپوزیت چیست؟

این نوع از وسایل کامپوزیت دندان برای صاف و صیقلی کردن دندان‌ها بعد از کامپوزیت به کار می‌رود.

farzadmin وب‌سایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *